lördag 28 april 2012

Jämställdhet

Igår var vi inbjudna till en föreläsning om jämställdhet och för varje gång jag deltar i en sådan så undrar jag hur lång tid det egentligen ska ta innan det blir jämställt. Jämställd betyder inte att vara lika utan att ha lika värde, rättvisa maktförhållanden. Även dessa oskrivna regler och normer för vad som är okej att göra som kvinna och man.

Tänk er en man, iförd färgglada tights och puffiga shorts. Allt för att framhäva sina smala långa ben. Mannen har en stor krullig peruk och vid sociala tillställningar så gråter han stora tårar som rinner ner för det vitpudrade ansiktet...


Är detta manligt för dig? Nähä då lever du på fel århundrade. Detta ansågs som "normalt" för en man under 1600-1700-talet. Det fanns böcker om hur och när män skulle gråta, det hörde till att gråta under middagar och fester.

Hur kommer det sig att nu några hundra år senare enbart är "tillåtet" för kvinnor att bära tights och smink?

Personligen avskyr jag ordet HEN men vore det inte fint om vi kunde alla kunde behandla varandra som HEN och inte Han och Hon, pojke och flicka. Visst att vi är födda till ett kön, men måste det styra vad vi får göra resten av livet?

/Karin
* slänger på mig arbetsbyxorna och bryter lite oskrivna regler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar